Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

När racletten kom till stan

Raclette


Nu är vi mitt i oktober och julen börjar göra sig påmind
. Många är vi som börjat planera för vintermörkrets ljusaste högtid och för oss som jobbar med mat och livets goda väntar en period med massor av energi och bråda dagar!

Men var sak har sin tid. I helgen hittade racletten hem till oss för allra första gången, och vilken succé! Raclette är en klassisk osträtt som passar väldigt bra att äta just på hösten, tillsammans med goda vänner

Erectile dysfunction is often assumed to be a natural sildenafil dosage than half.

. Raclette är höstens perfekta plockmat, lite grann i stil med ostfondue.

Mitt på bordet ställer man raclettejärnet som värms upp, racletteosten smälts och njuts tillsammans med charkuterier, kokt potatis, syltlök och picklade smågurkor

. Ett härligt sätt att äta tillsammans med sina gäster och det är inte en slump att raclette var väldigt populärt under 70-talet
.

Racletten härstammar från Alpernas bergstrakter och är ett givet inslag på många skidorter.  Det finns både fransk och schweizisk racletteost, där väljer man själv vad man gillar bäst – varför inte blanda olika sorter? När man beräknar mängden ost gör man bäst i att räkna med 150–200 gram per person, det går åt en hel del . Men det är klart – när det är så gott!

Till raclette kan man servera medelfylliga vita eller röda viner, vi serverade en halvtorr riesling från Alsace (Gustave Lorentz Riesling Réserve, Art. 22257, 89:-) vilket var mycket lyckat. Vill man servera ett alkoholfritt alternativ är en elegant äppelmust ett bra val.

 

Lämna en kommentar