Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lucka 5: Fourme d’Ambert


Blåmögelosten Fourme d’Ambert har en mer än tusenårig historia
. Fourme är namnet på det runda, höga fat på vilken ostmassan hälls upp, Ambert är namnet på en liten stad i regionen Loire-Puy-de-Dôme . Ostens cylindriska form är mycket ovanlig och gör den lätt att känna igen och enkel att handskas med.

Fourme d’Ambert lagras i en till två månader. Den mjuka och smakrika osten kan avnjutas som den är, men det finns också en tradition att göra ett hål i osten i vilket man häller eau-de-vie (brännvin). Lika bra men inte lika franskt är att hälla i portvin istället, som är en tradition i England till Stilton.

För alla er som älskar Saint Agur, försök att hitta Fourme d’Ambert – ni kommer inte bli besvikna! Lite mindre fet och lite mer smak

Sexual counseling and education (sex therapy,45active coronary heart disease or other significant cialis online.

.

Bästa kexkombon: Fina Rågkex och Små Digestive.
Mitt vinförslag är ett portvin, madeira eller en söt muscat.
Superbra till pepparkakor och fikonmarmelad.

Lämna en kommentar