Ost, kex & crostini

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck Fråga Ostexperten!

Jenny Svenssons blogg om ostar, kex, crostini och dryck

Lacticostar i fransk värme

Lacticostar


Vad lustigt det kan bli ibland, efter en extremt lång vinter passar jag på att resa söderut två gånger under tio dagar. Jag har precis kommit hem från ett veckoslut i Nice, franska Rivieran.  Oh, vad skönt det var att få lapa lite sol och titta ut över ett turkosblått Medelhav! Det första vi gjorde var att släcka törsten med en Kir Royal = crème de cassis och champagne

.

Dag nummer två hyrde vi en bil och stack upp i bergen, vi hade två självklara mål. Först ut var getbonden Bruno. Nästan 2000 meter över havet efter en superläskig, slingrande grusväg hittar vi äntligen Bruno och hans 82 getter . Det var inte utan att man hann fundera på varför man valde att bosätta sig så långt upp men väl framme förstod vi varför, utsikten var helt underbar och det fanns ett lugn bortom allt annat i luften.

Getterna var som vanligt mycket sällskapliga och Bruno något tillbakadragen men vi fick i alla fall tittat närmare på hans lacticostar (unga ostar tillverkade utan löpe), många smaksatta med örter, peppar eller oliver, typiskt Provence.

Väl nere från bergstoppen var det dags för oss att leta upp delmål två. Olivodlingen Opio är leverantörer till oss sedan många år tillbaka, och det var riktigt kul att se både odling och produktion. Den franska oljan skiljer sig något från de gröna italienska oljorna som vi svenskar ofta är mer vana vid.

Unga gröna oliver ger en kryddig och gräsig olja medan den lilla svarta äldre Nice-oliven ger en ganska snäll olja men samtidigt med en bred och mycket tilltalande smak

Recommended Testsuncommonly associated with prosthesis infection but sildenafil.

.

I souvenirbutiken bredvid olivpressen fanns det massor av roliga saker, vilken doft man möttes av: lavendel, ros, apelsin och citrondoft i en galen blandning. Jag stannade upp och sög in den djupt för att kunna behålla doften inom mig även hemma i ett fortfarande ganska kallt Sverige!

Om bara några timmar är jag på väg söderut igen, denna gång till Spanien och QUESAB 11 – ett Mecka för ostälskare.

Hälsningar
Jenny!

3 kommentarer till “Lacticostar i fransk värme”

  1. Johan

    Låter rakt upp och ner underbart. Har dock aldrig tidigare hört talas om lacticostar. Vad skiljer dessa från färskditon? Och är det något du rekommenderar att man ligger på sin lokala osthandlare att plocka hem?

  2. Anna Johansson

    Hej, du verkar kunna det mesta om mat. Har du tips på en olivolja som inte är för speciell i smaken utan går att ha som ”all round” men ändå så där god som man önskar.

  3. Jenny Svenson

    Hej,
    Lactic ostar är ostar utan löpe och ofta opastöriserade, de blir som de blir av naturliga mjölksyrebakterier. Filmjölk har fått stå lite varmare under t.ex. en natt.
    Testa själv hemma med uppvärmd gräddfil och kaffefilter.

    Lycka till!

Lämna en kommentar